mandag 7. desember 2009

"Ja visst gör det ont"


av Karin Maria Boye


Camilla Nilsen


Om forfatteren

Karin Maria Boye, født 26. oktober i 1900, død 23. eller 24 april i 1941. I fortvilelse over det umenneskelige i samtiden tok hun sitt eget liv ved å ta en overdose sovepiller.
Hun avla «studentexamen» i 1920 og «folkskollärarinneexamen» 1921. Etter det studerte hun gresk, nordiske språk og litteraturhistorie ved Universitetet i Uppsala. I 1928 avla hun filosofisk embetseksamen ved Stockholms högskola.
I 1927 ble hun medlem i redaksjonen i det svenske tidsskriftet Clarté.

Boye var i en periode gift med Leif Björk, men dette ekteskapet tok slutt i 1933. Etter det sto hun ganske åpent frem som homofil, og levde resten av livet sammen med sin tyske kjæreste Margot Hanel. På denne tiden var homoseksualitet enda forbudt etter svensk lov.

Hun var først og fremst lyriker, men skrev også romaner og essay.
I 1922 debuterte Boye med diktsamlingen Moln. Etter dette fulgte samlingene Gömda land, Härdarna, För trädets skull og, etter hennes død i 1941, De sju dödssynderna och andra dikter. Innholdet i diktene hennes preges av skam, personlighetskamp, pliktfølelse og drift.
Romanen Kallocain fra 1940 er en skrekkvisjon om en framtidig politistat, og er et av de tidligste skandinaviske arbeider innenfor sjangeren dystopi.


Diktet

Hvordan vil du beskrive motivet i dette diktet?


Dette er et naturdikt. Det handler om den tiden når vinter går over i vår og når blomster og trær springer ut. Det handler om vårens nøling fordi at det gjør vondt for trærne å blomstre, og tiden etter at de har blomstret. Gleden de føler når smerten er borte, og de kan hvile seg om sommeren, i full blomst og bare nyte tilværelsen.


Diktet er mer enn et naturdikt. Hva tolker du som temaet i teksten? Grunngi svaret.

Jeg tror temaet er seksualitet og seksuell debut, men det kan også være homofili – hvordan Boye som selv var homofil følte seg. Hvordan det var å være åpenlyst homofil på den tiden, skammen og frykten det ble forbundet med.
Hun sikter til flere forskjellige ting, tror jeg, for det siste verset kan for så vidt vise til selvmord, og hun tok jo sitt eget liv i '41.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Write your shit.